SAAS – an overview

Software As A Service. Този акроним се чува все по-често. За мен първият път беше на презентация на Salesforce  –  представяне на CRM система, а по-късно и платформа за други приложения. Софтуерът като услуга предоставя някои много интересни възможности – дава възможност на компаниите да наемат ресурс, който нямат, който би им излязъл твърде скъпо или би им отнел много време.

Конкретният пример за този пост бе услугата на Амазон – S3 Cloud, и по-точно нейния частичен срив. Самата услуга е проста, ефикасна & доста използвана. Възможността да плащаш само за това което ползваш (според нуждите – scalability), да имаш доверие че данните са на сигурно място (security & redundancy) при това за центова на гигабайт е нещо сравнително ново. Не чак толкова отдавна за всеки онлайн бизнес трябваше да има машини (а при експлозивно разрастване това е проблем), екип който да ги поддържа  – тях както и мрежовите връзки. Сега може с няколко щраквания на мишката да закупите услуга, която е в значителна степен по-надеждна, бърза и сигурно то това което бихте скалъпили ‘в домашни условия’.

Разбира се не всички вярват в това, а и ако нямате интернет връзка (или все пак доставчика се сбъгяса) сте прецакани. Но колкото и да се стараете това може да се случи и с ваш екип/машини и софтуер. Разликата е, че във вторият случаи инвестицията е значително по-голяма. Броят на подобни услуги нараства – google apps са друг добър пример, а webex трети 🙂

Ето и някои четива по темата:

Software as a Service Meets Open Source;  Wikipedia; Collaboration & Productivity

 

1 thought on “SAAS – an overview

  1. това не е ново, само са му дали ново име. нещо като web 2.0 и ajax. самият факт, че ползваш онлайн ресурси за да списваш нещо като вестник/списание (наречено – за по-оригинално – блог), доказва именно това – такива неща има отдавна. но сега са по-масови и се търси печалба и съответно най-добрия начин да се рекламират е като им се измисли име и се обясни ‘новото’ на пресата. та добре дошли в рекламната кампания.

    ако те интересува темата, виж броя на bm-magazine от февруари (трябва да го има по павилионите за вестници) – там освен за salesforce и за модела, има и други интересни статии. една от тях е за пича, който е измислил blogger и twitter и е напуснал гугъл, защото не е била достатъчно иновативна за неговия вкус.

Leave a Reply