книги

Напоследък започнах да чета по-съсредоточено. Купил съм една купчина книги и започвам да ги отмятам. Обожавам да си купувам книги & да чета. За съжаление време не винаги се намира. За Коледа ми подариха две книжки на Удхаус – английският хумор ми допада. Началото на века също – даже си свалих всичките четири сезона на Джийвс & Устър но все още не съм минал и първия. Скоро си купих ‘В търсене на Клингсор’ на Хорхе Волпи – приятно е човек да разнообразява с нещо ново и непознато (като автор). Темата е интересна – физика, математика, ww2. Дадох я на Джеси, че все ме тормози за нещо за четене – ще ми е интересно да чуя мнението й. Същата тази книга подарих на трима човека – Гимли каза че му е интересна, другите не знам кога ще я отворят.

Друго, което скоро прочетох бе ‘The man in the brown suit’ на Агата Кристи – класика в жанра, макар че поредицата за ‘Colonel Race’ не я бях срещал досега. Нищо чудно като се има предвид че е написала над 100 книги, разкази и пиеси. Поаро ме кефи повече от Шерлок. Докато пиша това се сещам че си бях взел ‘Vintage Mystery & Detective Stories‘ – над 1200 страници крими очарование. Единственото лошо нещо е че тежи. В този ред на мисли книжарницата в ‘Mall of Sofia’ ми стана любима. Изборът е огромен – особено при книгите на английски. Тази на Хеликон (на Витошка) като площ е по-голяма, но пък там като че ли има недостиг на английска литература. Кофти навика ми е че съм почнал няколко книги наведнъж. И преди да ги завърша започвам други  – сега например започнх ‘Норвежка гора’ на Харуки Мураками. След като ми го препоръчаха (Джак, познаваш ли се?) си взех две или три негови книги. Единствено съм прочел колекцията разкази ‘Blind Willow, Sleeping Woman’  – доста разнообразни, не оставят читателя да скучае. А от гадаене няма полза – въображението на авторът е впечатляващо. Иска ми си да препрочета Horatio Hornblower на C.S. Forester, старичко е и нещо не се намира в България. А книгите са тежки и обемисти. Амазон е едно не-лошо решение но все пак цените са високи (не толкова на книгите колкото на доставката), май ще им драсна един мейл да видим кога ще почувстваме че сме част от ЕС. А от българските електронни книжарници има какво още да се желае. Може би ще им направя review обзор тия дни.

1 thought on “книги

 1. как четеш “по-съсредоточено”?
  удхаус наистина е голям – доста повече ме кефи от о’хенри. а сериалът така и не ме грабна – на книга ме кефи повече този вид хумор.
  клингсор наистина е впечатляваща книга, но определено не е за всеки. и нямам предвид само дебелината й.
  като малък и аз четях агата кристи, но някак омръзва. шерлок и еркюл ме кефят еднакво. но винаги съм предпочитал филип марлоу пред тях. търговецът на оръжие на хю лори също е дебел крими роман, щом си падаш. хареса ми, въпреки че като че съм минал времето на тази литература. много повече се накефих на закуска в тифани.
  норвежка гора също ме впечатли. бързо поправих пропуските в музикално отношение – свалих си песента и я слушах 100тина пъти, за да съм в крак с настроението на автора.
  опитай да прочетеш страх и омраза в лас вегас (да, знам, че има филм) – на мен много ми допадна. леко напомня буковски.
  да не забрявя най-добрия автор за мен – стивън кинг, чиято последна книга чета в момента. романът на лизи е много яка книга. препоръчвам.

  за книжарниците – онлайн наистина не са особено надеждни. хеликон обаче възвърна челното си място в личната ми класация след прекрасното им отношение офлайн (говоря конкретно за книжарницата им на тройката в бургас).

Leave a Reply