ADSL – очаквайте продължение

Както се разбра от пресата вече ще е възможна конкуренция на ADSL пазарът. Компаниите подписващи договори с БТК са:

 • Вивател
 • Глобул
 • Еволинк (Лирекс нет)
 • Некском
 • Нет ис сат
 • Орбител
 • Спектър нет

Откровенно казано Вивател не са ми ясни защо им трябва ADSL, при положение че в момента търговците им/на БТК продават селекция през БТК нет, мобилни през Вивател & ADSL през БТК. Може се готвят за бъдещето или са на принципа – ‘щом може, да го подписваме’ 😉 За Глобул има логика – home зона през ADSL – за 1 до 2 разговора ще е ОК, комбинация от нет & мобилни за да се конкурират с Вивател. Мтел си имат Wimax, предполагам затова не се бутат в началото. Некском, чийто фокус също е Wimax-a явно са решили че ще уплътняват с ADSL. Лирекс & Нет ис сат са ми тотално неизвестни. Спектър предполагам ще го позлват в допълнение към ЛАН мрежата и там където нямат такава. Орбител ще го ползва със сигурност.

Либерализацията е доста закъсняла. Но по-добре късно отколкото никога. Реално погледнато за частните потребители едва ли нещо много ще се промени – никой (изключая БТК) не може да изкара конкурентни цени (~25 лв на месец) на ЛАНките. Бизнес потребителите поне ще имат право на избор относно обслужването, цените & екстрите. Поради самото естество на достъпа (bitstream) алтернативните оператори няма да имат възможност да предложат скорости различни от тези на БТК. Аналогично ще са зависими от поддръжката на БТК относно повреди на преносната среда, оборудване и тн. Все още няма вариант да се избегне БТК. Поне засега – ще видим какво ще направи Вивиан Рединг по въпроса с разцепването на монополите на access & service части.

А дотогава – очаквайте офертите на новите оператори 😉

 


4 thoughts on “ADSL – очаквайте продължение

 1. За споразумението на Вивател с БТК за ADSL-а имам две хипотези. Първата е, че искат да хвърлят прах в очите на клиентите си, точно както и БТК Нет със селекцията. Какво прави БТК Нет – конкуренция на БТК като прекарва международните разговори през VoIP (откъдето минават вече и повечето разговори на старото БТК). Обаче, когато потенциален клиент иска селекция (не че знае защо) – търговеца на БТК дава селекция. Ти споменаваш какво правят търговците на БТК, когато предлагат. Но Вивател също си има търговци. При това има много клиенти, които не искат и да чуват за БТК. Вивател има много по-добро име и много хора дори не знаят, че двете фирми са всъщност една.
  Втората вероятна причина е, че Вивател (БТК) има най-добри позиции за предлагане на UMA (www.umatechnology.org). А UMA е икономически неизгодно да се предлага без да е в пакет с Интернет.
  По принцип и Глобул може да предлага UMA (нещо като “home зона през ADSL”) но има някои съществени спиращи обстоятелства: 1) от този вид пренос ще печели повече прекият им конкурент БТК; 2) покритието и капацитетът на мрежата им засега не са лоши и не са належащи инвестиции в UMA; 3) вече имат реализирана home зона (Office Zone) по друга технология. По-скоро Глобул искат ADSL, за да могат да предлагат цялостни Data решения.
  Останалите оператори, според мен, ще ползват ADSL по предназначение – пряка конкуренция на БТК ADSL. Дано да имат успех!

 2. Благодаря за интересния коментар – със сигурност ще го разцъкам това UMA.

 3. За тебе винаги, Мици. И аз ти благодаря за интересната тема и блог. 🙂
  UMA (GAN, IEEE 802.21 (още няма и наложено име)) е интересна технология, но в България доста вода има да изтече докато дойде, макар че вече се правят някои тестове. “Колегите” ти от T-Mobile US са най-напред в материала.

 4. какво ще рече “подписващи договори с БТК”? че са подписали? или само са се запознали с условията? колко от тях реално ще имат договор?

Leave a Reply