RIO – развитие на телекомуникациите част 1

Признавам си че темата ме кефи 😉 И затова малко ще надуя главите на четящите тук…

Първо – RIO е съкращение от Reference Interconnect Offer. На български се превежда като Договор за взаимно свързване. С две думи това е споразумения между два оператора (в БГ оникновено БТК & друг оператор) за това как ъв трафик ще си обменят, къде, как, на какви цени, какви услуги ще си предоставят и тн. Доста е важно 😉 понеже реално от това нещо зависи какви услуги могат да предоставят конкурентите на традиционния оператор (a.k.a incumbent). Съответно монополиста (БТК де) се стреми възможностите да са колкото се може по-малко и по-скъпи, алтернативните оператори се опитват да постигнат обратното. Съдията – регулатора (в нашия случай КРС) би трябвало да се грижи за интересите на потребителите.

За да се избират номерата, които като оператор си получил от КРС, и съответно да можеш да избираш трябва да имаш договор с БТК, а ако искаш и мобилните да те избират то и с тях трябва договор. Съответно към момента има такива сключени – между БТК, Мтел & Глобул и Орбител, Спнет, Некском, Кейбълтел и др.

Продължението тези дни – вероятно утре 😉 Ще обсъдя старото и новото и какво представляват разликите по отношение на потребителите.

1 thought on “RIO – развитие на телекомуникациите част 1

  1. А рибател? Не стига, че си плащаме огромна група хора, ами и ми заявяват ежедневно как нямали споразумение с орбител. Ми нали на мойта оферта пише пеесе минути със стационарни мрежи, бе? В общи линии след последното изречение оператора минава в дъми моуд и нищо не може да измисли…

Leave a Reply