светът се променя

Е, не че е много изненадващо де… но пък е интересно. Снощи се хванах да си разчиствам дисковете, понеже бях обещал на Елби да му запиша Star Wars – всичките серии и като фен (поне на 4,5 & 6) бях, и още съм, сигурен че ги имам някъде. Докато ровех и подреждах cd-тата & dvd-тата с музика, филми и игри попаднах на няколко реликви – енциклопедия Британика от 2002, Енкарта от 2001 и разни по-ранни версии. Като си помисля, че вече години не съм се сещал за тях – не съм и търсил енциклопедия – и за какво ми е? Има google, има wikipedia… Наскоро даже имаше спор коя енциклопедия е по-добрата, не че има голямо значение де. Всичко вече е достъпно онлайн. Или поне много от това което преди беше дефицит вече се намира лесно. Още си спомням как пренасях Ascendancy на близо 40 дискети – и естествено две/три ‘хванаха’ бед сектори 🙂 А сега гигабайтите не са проблем – скоро терабайтите ще са нищо…

През 2001 изобщо не ползвах icq – да, може би малко но го бях зарязъл – сега не мога без него (всъщност актуалният клиент е qip), и нет-а ми идва малко като кафето (което слава богу намалих), а пък торентите са нещо естествено. Форуми, IRC и тн… минало и настояще. А пък младите почват директно със skype – voice & чат – а защо не видео. Още имам видения как по 8 часа съм си говорил с dial-up юзъри за грижи с линиите и модемите, а в днешно време те са почти изчезнали. Динамиката – скоростта на промяната е ‘малко’ плашеща и опияняваща. [offtopic В този ред на мисли няма такова нещо като ‘малък технически проблем’.] Признавам че не мога да си представя бъдещето – а по CNN скоро говореха за поредица на тема ‘Какъв ще е светът през 2035?’.

Това което бях написал като любим цитат 2000 година в yearbook-a е все още валидно (не че е преставало): Knowledge is power. Information is strength.

Leave a Reply